images/g.jpg

foto: Leo van Velzen

Gisèle, a homage 

 21 min. 

 

Première 2021 in H401

 images/bg.jpg

filmstill

A film by Betsy Torenbos and Ard van Rijn

 

Concept, performer: Betsy Torenbos 

Piano compositions and performance: Louis Andriessen

Camera:  Goert Giltay, Betsy Torenbos 

Editing: Ard van Rijn (Dialoog Produkties)

English text translation: Judith and Joyce Weideman

English voice: Janica Draisma (support by Steve Green Communcations)

 

Thanks to  H401,Gerard Arkink,  Annet  Mooij, Susan Smit, Joke Torenbos

  

Copyright 2021, St. Be-wonder

 

‘Heb ik mijn ogen nog?’ zei componist Louis Andriessen toen hij Castrum Peregrini bezocht. Hij doelde op zijn bezoek aan Herengracht 401 in Amsterdam, waar Gisèle d’ Ailly-van Waterschoot van der Gracht meer dan zeventig jaar woonde. Gisèle gebruikte de ruimtes deels als zelfrepresentatie, de inrichting van het huis diende als gematerialiseerd dagboek van haar eigen leven; haar afkomst, haar geliefden, haar omgeving, haar fascinatie met vormen uit de natuur, haar kunst en haar reizen. Bij het doorlopen van de ruimtes wordt de bezoeker overspoeld door een veelheid aan objecten, die allen een eigen verhaal lijken te vertellen, maar gezamenlijk het veelzijdige leven van Gisèle uitbeelden. Gisèle overleed in 2013, maar Castrum Peregrini is nog steeds een levende ontmoetingsplaats voor kunstenaars, schrijvers en denkers.

Betsy Torenbos bezoekt samen met cameraman Goert Giltay het atelier van Gisèle. Giltay en Torenbos maken de opnamens voor de film Gisèle, een hommage


Castrum Peregrini  / nu H401

Gisèle bood er tijdens WOII onderkomen aan Joodse onderduikers, die er ook na de oorlog bleven wonen. Met de Duitse dichter Wolfgang Frommel richtte ze er de literaire uitgeverij Castrum Peregrini op. Ze ontving er talrijke kunstenaars en intellectuelen uit Nederland en Europa. Ze woonde er met de toenmalige Amsterdamse burgemeester Arnold d’ Ailly. Ze had er haar ateliers en verzamelde er de duizenden voorwerpen, die het verhaal van haar leven illustreren. Haar kindertijd in de ‘Wild West’ van de VS, haar familiekasteel in Oostenrijk, haar leermeester Joep Nicholas en haar relatie met Adriaan Roland Holst, Max Beckmann, Jacques Bloem en anderen.

Andriessen; ‘Het maken van de muziek voor Betsy Torenbos’ film over Gisèle d’Ailly zal worden geïmproviseerd op piano. Betsy Torenbos en ik hebben al meerdere malen samengewerkt in verschillende media, zoals toneel en film en hebben daardoor royale ervaring in deze disciplines.

Opnames:  Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

1 Rustige malligheid

2 Het huis

3 Oorlog

4 Melancholiek

5 Dood