images/gisele_b.jpg

‘Heb ik mijn ogen nog?’ zei componist Louis Andriessen toen hij Castrum Peregrini onlangs bezocht. Hij doelde op zijn bezoek aan Herengracht 401 in Amsterdam, waar Gisèle d’ Ailly-van Waterschoot van der Gracht meer dan zeventig jaar woonde. Gisèle gebruikte de ruimtes deels als zelfrepresentatie, de inrichting van het huis diende als gematerialiseerd dagboek van haar eigen leven; haar afkomst, haar geliefden, haar omgeving, haar fascinatie met vormen uit de natuur, haar kunst en haar reizen. Bij het doorlopen van de ruimtes wordt de bezoeker overspoeld door een veelheid aan objecten, die allen een eigen verhaal lijken te vertellen, maar gezamenlijk het veelzijdige leven van Gisèle uitbeelden. Gisèle overleed in 2013, maar Castrum Peregrini is nog steeds een levende ontmoetingsplaats voor kunstenaars, schrijvers en denkers. Een artistieke community die zondag 1 februari de deuren opent voor jou.

Gisèle, een hommage
Gisèle bood er tijdens WOII onderkomen aan Joodse onderduikers, die er ook na de oorlog bleven wonen. Met de Duitse dichter Wolfgang Frommel richtte ze er de literaire uitgeverij Castrum Peregrini op. Ze ontving er talrijke kunstenaars en intellectuelen uit Nederland en Europa. Ze woonde er met de toenmalige Amsterdamse burgemeester Arnold d’ Ailly. Ze had er haar ateliers en verzamelde er de duizenden voorwerpen, die het verhaal van haar leven illustreren. Haar kindertijd in de ‘Wild West’ van de VS, haar familiekasteel in Oostenrijk, haar leermeester Joep Nicholas en haar relatie met Adriaan Roland Holst, Max Beckmann, Jacques Bloem en anderen.

Film
Betsy Torenbos werkt momenteel aan een unieke filmhommage en theatervoorstelling over deze levenslang jonge vrouw. Gisèle overleed in 2013 in haar atelier, als honderdjarige, terugkijkend op een voltooid leven en omringd door haar schilderwerken en altaren voor dierbaren.
Gisèle ‘oefent’ om te kunnen sterven, ze toont haar passie voor de kunst, haar spiritualiteit, haar warmte als mens en haar relatie met de drie hoeders van haar erfenis; Michaël Defuster, Frans Damman en Lars Ebert van het huidige Castrum Peregrini.

Theater
In 2016-2017 gaat Betsy Torenbos de theatervoorstelling ‘Gisèle’ uitbrengen. Een multimediale dansvoorstelling over haar leven, haar visie, haar symbolen, haar werk. De danseres in dialoog met de honderdjarige en haar nagedachtenis. De compositie voor de film en de theatervoorstelling is van Louis Andriessen, waarbij hij de piano op de onderduiketage gebruikt.